«...τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλ' αχρείον νομίζομεν...»

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Γραικυλισμός

Όσοι υποστηρίζουν ότι εκτός από την ανικανότητα, την αδιαφορία και τη διαφθορά όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, για τη χρεοκοπία της Ελλάδας ευθύνεται και ο εγωισμός των ανθρώπων της, που τοποθετεί τα συμφέροντα του καθενός, ακόμα και τα δευτερεύοντα, πάνω από το κοινό καλό, έχουν δυστυχώς αρκετά επιχειρήματα για να το υποστηρίξουν. Και η ελληνική καθημερινότητα τους προσφέρει κάθε τόσο και καινούργια.

Ένα -κατά τη γνώμη μου ανατριχιαστικό- γεγονός που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι Εφιάλτες εξακολουθούν να υπάρχουν δυστυχώς σ' αυτή τη χώρα, όπως υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια των ιστορίας της, χιλιάδες χρόνια τώρα. Το γεγονός προέρχεται από το χώρο του ποδοσφαίρου, που μπορεί να βρίσκεται στη συνείδηση όλων μας στον πάτο της λίστας των προτεραιοτήτων μας αυτή την εποχή, αλλά ακριβώς γι' αυτό δείχνει πού μπορεί να φτάσει ο γραικυλισμός μερικών ακόμα και για τα δευτερεύοντα ατομικά συμφέροντα που ανέφερα παραπάνω. Και ακριβώς επειδή δεν έχει καμία σχέση με τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τα οικονομικά μεγέθη, που αυτή την εποχή δημιουργούν έντονες αντιθέσεις και δεν επιτρέπουν ψύχραιμο διάλογο ώστε να βγάζει κανείς εύκολα συμπεράσματα, αυτό το γεγονός αποτελεί ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μπορεί να αξιολογηθεί με ψυχραιμία και να αποδοκιμαστεί με απόλυτο τρόπο.

Όπως είναι γνωστό, το σκάνδαλο που ξέσπασε πρόσφατα στο χώρο του ποδοσφαίρου με τις συνομιλίες που καταγράφηκαν και απέδειξαν τη διαφθορά ορισμένων παραγόντων του χώρου, οδήγησε τα αρμόδια όργανα στην επιβολή κυρώσεων σε ορισμένες ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός Βόλου. Ομάδα την οποία, σημειωτέον, αντιμετωπίζω με συμπάθεια, λόγω της τακτικής παρουσίας μου επί 3 δεκαετίες σχεδόν στη Μαγνησία για διακοπές, της υποστήριξής της από γείτονες και φίλους εκεί, αλλά και της πεποίθησής μου ότι είναι υγιές φαινόμενο η ισχυροποίηση επαρχιακών ομάδων σε όλα τα σπορ, σε σημείο που να κερδίζουν ακόμα και τίτλους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Καλώς ή κακώς, όμως (δεν θα μπω σ' αυτό το διάλογο, γιατί πρέπει να γνωρίζει κανείς απ' έξω τους κανονισμούς και τους νόμους για να βγάλει συμπέρασμα) η ομάδα υποβιβάστηκε 3 κατηγορίες, γιατί ο (πραγματικός) ιδιοκτήτης της ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε.

Η νέα διοίκηση της ομάδας εξάντλησε, όπως είχε δικαίωμα αλλά και όπως όφειλε, κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα ένστασης και διαμαρτυρίας που είχε στη διάθεσή της για να αποδείξει πως αυτός ο υποβιβασμός είναι άδικος. Ανάμεσα σ' αυτά ήταν και η αποστολή επιστολής στην παγκόσμια ομοσπονδία, όπου ανέφερε ότι αυτός ο υποβιβασμός έγινε με πολιτική επέμβαση, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ως εδώ όλα καλά, κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα χρήσης όλων των επιχειρημάτων που διαθέτει για την υπεράσπισή του και προσφυγής σε όλα τα αρμόδια όργανα, ελληνικά και διεθνή.

Αυτό που είναι ανατριχιαστικό, όμως, είναι ότι η διοίκηση της ομάδας κοινοποίησε την επιστολή και στις ομοσπονδίες της Κροατίας και του Ισραήλ, βασικούς αντιπάλους της εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος!!! Σε αυτούς, δηλαδή, που έχουν έννομο συμφέρον, αν η Ελλάδα παρέβη τους κανονισμούς τιμωρώντας υπερβολικά μια ελληνική ομάδα λόγω πολιτικής παρέμβασης, να ζητήσουν τον αποκλεισμό της εθνικής μας ομάδας προς όφελός τους!

Δεν τους έφτασε δηλαδή η προσπάθεια προσφυγής στη διεθνή ομοσπονδία για να δικαιωθούν, αλλά επιδιώκουν ταυτόχρονα να «ανοίξουν τα μάτια» των αντιπάλων μας για να προκαλέσουν ζημιά στην εθνική ομάδα. Στην ομάδα που δεν έχει σχέση με το άθλιο ελληνικό πρωτάθλημα και τις κομπίνες του, αλλά απαρτίζεται από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές, σε όποια ομάδα και όποια χώρα κι αν αγωνίζονται, και εκπροσωπεί τη χώρα και όλους εμάς στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Και αποφασίζουν να εκδικηθούν την ίδια τους τη χώρα, επειδή πιστεύουν ότι αδικήθηκαν από μια περιστασιακή ηγεσία, προτρέποντας στην ουσία τους ξένους αντιπάλους μας να πλήξουν έναν εθνικό μας θεσμό, που εκπροσωπεί όλους μας, συμπεριλαμβάνοντάς και τον εαυτό τους, τους φιλάθλους της ομάδας τους και την πόλη τους, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με την εκάστοτε κυβέρνηση, που έρχεται και παρέρχεται! Κατάπτυστοι και άξιοι απόλυτης περιφρόνησης είναι. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα...

Πάνος Φιλιππακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου