«...τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλ' αχρείον νομίζομεν...»

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Στα Τρίκαλα (και) στα δυο στενά

Το παρακάτω κείμενο το δημοσίευσα στο auto-internet.gr τον περασμένο μήνα. Το αναδημοσιεύω κι εδώ, γιατί ξεπερνάει τα όρια της αυτοκινητικής ενημέρωσης (δεν έχει καν σχέση με το αυτοκίνητο) και αφορά το σύνολο της ελληνική κοινωνίας:


Είναι αρκετά συχνή η χρήση του όρου «δύο Ελλάδες» από όσους θέλουν να περιγράψουν την αντίθεση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ανάμεσα σε μία μερίδα της που είναι ανοιχτή στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την πρόοδο και σε μια άλλη που διακατέχεται από δεισιδαιμονίες, τεχνοφοβία και μία τάση αντίδρασης σε οτιδήποτε καινούργιο. Αυτή η δεύτερη έχει δυστυχώς το «πάνω χέρι» και κρατάει τη χώρα μακριά από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο πλανήτη, όχι γιατί είναι πολυπληθέστερη, αλλά γιατί έχει καλύτερες προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας και είναι πιο επιθετική στην προώθηση των ιδεών της. Τη ζήσαμε πολύ χαρακτηριστικά αυτήν την αντίθεση το μήνα που πέρασε σε δύο διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή σε τρεις ελληνικούς δήμους του τηλεπικοινωνιακού δικτύου νέας γενιάς 5G, πάνω στο οποίο θα βασιστούν μια σειρά από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων και τη δραστηριότητα των κρατικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.

Από τη μία πλευρά είδαμε κάποιες εξωφρενικές εικόνες στην Καλαμάτα, έναν από τους τρεις ελληνικούς δήμους που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή του 5G, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συζητούσε το θέμα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης μια ομάδα κατοίκων εισέβαλε στην αίθουσα απαιτώντας την ακύρωση της συμμετοχής στο πρόγραμμα, με επιχείρημα ότι η ακτινοβολία του σχετικού εξοπλισμού θα βλάψει την υγεία των κατοίκων και θα προκαλέσει... στείρωση στους Καλαματιανούς!!! Επιχειρήματα αντίθετα σε κάθε επιστημονική μελέτη, που παραπέμπουν μάλλον στις δεισιδαιμονίες του μεσαίωνα παρά σε ανθρώπους του 21ου αιώνα, στα οποία όμως δεν τόλμησε να αντιταχθεί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (αλλά και οι βουλευτές Μεσσηνίας των δύο μεγάλων κομμάτων όταν αργότερα μαθεύτηκε στο πανελλήνιο το επεισόδιο), υποκύπτοντας τελικά στον παραλογισμό και αποφασίζοντας τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου 5G!

Από την άλλη πλευρά είχαμε τα Τρίκαλα, τον δεύτερο από τους τρεις δήμους που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του 5G. Την πόλη που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί σε τεχνολογικές καινοτομίες, αξιοποιώντας κάθε πρόγραμμα και κάθε πηγή χρηματοδότησης που διατίθεται στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής στην πόλη. Εκεί όχι απλώς καλωσόρισαν τη συμμετοχή του δήμου το πρόγραμμά, αλλά ο δήμος οργάνωσε και μια εκδήλωση για την παρουσίαση του θέματος στην πόλη από επιστήμονες και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Επίσης ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι ο δήμος Τρικκαίων είναι πιθανό να είναι ο πρώτος χρήστης εφαρμογών δικτύων 5ης γενιάς στη χώρα μας, αφού το ερχόμενο καλοκαίρι θα φτάσουν στην πόλη τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό, τα οποία θα λειτουργούν με τη χρήση του δικτύου 5G. Επίσης, με τη χρήση δικτύου 5G έγινε επίδειξη αυτόνομα κινούμενου αυτοκινήτου, λειτουργία εξ αποστάσεως του ρομποτικού συστήματος χειρουργείων του Ιατρικού Κέντρου από χειρουργό του κέντρου που βρισκόταν στα Τρίκαλα και διάλεξη εξ αποστάσεως από αστροφυσικό του «Δημοκρίτου» σε μαθητές γυμνασίου των Τρικάλων που έβλεπαν το ολόγραμμά του!

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις «δύο Ελλάδες» που συνυπάρχουν ταυτόχρονα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη μία πλευρά έχουμε μία πόλη ανοιχτή στην καινοτομία, που αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελος των κατοίκων της. Χωρίς μάλιστα να παραμελεί τους παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ένα «χριστουγεννιάτικο χωριό», η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης και κατάφερε φέτος να προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες! Κι από την άλλη πλευρά έχουμε μια πόλη όπου οι σκοταδιστές επιβάλλουν τη διακοπή μίας πρωτοποριακής τεχνολογικής προσπάθειας, πιστεύοντας προφανώς ότι αρκεί για τα παιδιά τους να εργάζονται μόνο στα χωράφια με τις ελιές ή στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Και η δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποι της περιοχής στο κοινοβούλιο υποκύπτουν στις πιέσεις των σκοταδιστών, κρατώντας όλη την πόλη πίσω από την πρόοδο που συντελείται στον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν λοιπόν οι «δύο Ελλάδες» και είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε με ποια από τις δύο θα συνταχθούμε για να δουν τα παιδιά μας καλύτερες μέρες εδώ και όχι δραπετεύοντας στο εξωτερικό για να ξεφύγουν από τον σκοταδισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου