«...τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλ' αχρείον νομίζομεν...»

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η καλύτερη απάντηση στους ρατσιστές

Για να είναι κανείς ρατσιστής, πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα. Φυσιολογικός άνθρωπος που να θεωρεί ότι κάποιος είναι «κατώτερος» ή «κακός» μόνο και μόνο επειδή έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα, ή έχει άλλο χρώμα, ή έχει άλλη θρησκεία, ή τέλος πάντων οτιδήποτε άλλο διαφορετικό, μάλλον δεν υπάρχει. Άλλωστε όλα τα φασιστικά και ρατσιστικά «κινήματα» στην ιστορία δημιούργησαν μηχανισμούς που -εκτός από εκείνους που συμμετείχαν από ίδιο συμφέρον- βασίστηκαν στα πιο αποτυχημένα μέλη της κοινωνίας όπου δραστηριοποιήθηκαν, τα οποία έψαχναν για κάποιο φταίχτη για τη δική τους αποτυχία. Κι επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να τα βάλεις με το σύνολο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζεις, είναι πολύ ευκολότερο τα κόμπλεξ που σου δημιουργεί η αποτυχία να τα στρέψεις προς κάτι «ξένο» και να στοχοποιήσεις μέσα στην κοινωνία εκείνους που διαφέρουν.

Γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα τον ίδιο το ρατσιστή. Όταν έχει μια στάση ζωής και μια ιδεολογία που ξεκινάει από κάτι απολύτως παράλογο, που φτάνει στα όρια της δεισιδαιμονίας, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει πεποιθήσεις επειδή θα ακούσει κάποια λογικά επιχειρήματα. Η αντιμετώπισή του γίνεται με την απομόνωση του από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με κοινή λογική, που μπορούν να αντιληφθούν τα επιχειρήματα για τον παραλογισμό του ρατσισμού. Ο οποίος δεν εκφράζεται μόνο με υποτίμηση των άλλων, αλλά και με κόμπλεξ ανωτερότητας για το "DNA της φυλής" που είναι ικανή μόνο για μεγάλα πράγματα. Άσχετα αν αυτά τα μεγάλα πράγματα έχουν γίνει μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή αυτών που διεκδικούν την ιδιοκτησία τους, οι οποίοι μάλιστα συχνά είναι υπεύθυνοι για ιδέες και πράξεις εντελώς αντίθετες με τη νοοτροπία και τις πεποιθήσεις των προγόνων για τους οποίους υποτίθεται πως είναι περήφανοι!

Η γελοιότητα της ιδεολογίας των ρατσιστών είναι προφανής, πολύ περισσότερο δε, αφού κανένας απ' αυτούς δεν έχει κάνει... τεστ DNA που να αποδεικνύει την καταγωγή του και την άμεση σύνδεσή του σε ευθεία γραμμή με τους περίφημους προγόνους που κάνουν εμάς τόσο ανώτερους από τους άλλους. Υποθέτουν δηλαδή ότι είναι κληρονόμοι εκείνων, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι οι ίδιοι, οι γονείς και οι παππούδες τους (ίσως και μια-δυο γενιές ακόμα πιο πριν) έχουν γεννηθεί εδώ και μιλούν ελληνικά! Αυτό το DNA που υποθέτουν ότι έχουν, τους κάνει ανώτερους (ακόμα κι αν είναι βλάκες και αγράμματοι) κι από εκεί και πέρα, οι άλλοι είναι «υπάνθρωποι», «μαϊμούδες», «βιαστές και δολοφόνοι», «συνωμότες» και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο διεστραμμένος νους τους.

Μερικές φορές η ζωή όμως τα φέρνει έτσι, που διαψεύδει από μόνη της τις θεωρίες των κομπλεξικών. Η περίπτωση του νεαρού μπασκετμπολίστα, γιου μεταναστών αλλά μέλους της εθνικής νέων, που πρόσφατα έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του με ένα τεράστιο συμβόλαιο στην Αμερική, είναι πολύ χαρακτηριστική των πραγματικών ιδιοτήτων που κάνουν κάποιον να αισθάνεται και τελικά να είναι Έλληνας, Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος ή οτιδήποτε άλλο. Η γέννηση στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης εδώ είναι φυσικά μια πολύ καλή βάση για τη θεμελίωση της «ελληνικότητας» ενός ατόμου. Αλλά υπάρχουν και θέματα νοοτροπίας, που αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι «σαν εμάς», παρά το διαφορετικό χρώμα του, πολύ περισσότερο από κάποιους που έχουν το ίδιο χρώμα με εμάς αλλά μας κάνουν να ντρεπόμαστε που έχουν και το ίδιο διαβατήριο! Γιατί είναι χαρακτηριστικό ελληνικής συνείδησης να σου ανακοινώνουν ότι ξεφεύγεις για πάντα από τη φτώχεια και θα βγάζεις από εδώ και πέρα εκατομμύρια κι εσύ να πανηγυρίζεις με τον αδελφό σου ανεμίζοντας την ελληνική σημαία, αν και γνωρίζεις ότι την Ελλάδα δεν την έχεις πια καθόλου ανάγκη! Είναι χαρακτηριστικό ελληνικής συνείδησης, να αλλάζει τόσο πολύ η ζωή σου, να ξέρεις ότι θα γίνεις πλούσιος κι ότι θα φύγεις από τη χώρα όπου μεγάλωσες κι αντί να τα μαζεύεις και να φεύγεις, να λες «σημασία έχει τώρα η εθνική ομάδα» και να επιστρέφεις για να παίξεις εκεί που σε χρειάζεται η πατρίδα που εσύ έχεις διαλέξει και να στηρίξεις τους συμπαίκτες και φίλους που βασίζονται και σε σένα για μία διάκριση! Είναι χαρακτηριστικό νοοτροπίας ελληνικής οικογένειας να ακούς τους γονείς, φτωχούς μετανάστες που μεγάλωσαν με θυσίες τα παιδιά τους εδώ, αλλά τα προέτρεψαν να πάνε σχολείο, να λένε υπερήφανοι «ήξερα ότι θα τα καταφέρει στη ζωή του, όχι επειδή παίζει καλά μπάσκετ, αλλά επειδή απέκτησε παιδεία»! Είναι χαρακτηριστικό ελληνικής συνείδησης να ξέρεις ότι σε ελάχιστα χρόνια θα μπορείς αν θέλεις να αποκτήσεις το διαβατήριο της ισχυρότερης χώρας του κόσμου κι εσύ να επιδεικνύεις με καμάρι το ελληνικό και να εκφράζεις το παράπονο ότι άργησες να το πάρεις, παρ' όλο που τώρα πια δεν το χρειάζεσαι. Δυστυχώς για τους φασίστες και τους ρατσιστές κι ευτυχώς για όλους εμάς τους υπόλοιπους, Έλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!